Бракът и близките приятели са защитата от слабоумие, твърдят учени от университета Лафборо

...
Бракът и близките приятели са защитата от слабоумие, твърдят учени от университета Лафборо
Коментари Харесай

Тези две неща ни пазят от деменция!

Бракът и близките приятели са отбраната от малоумие, настояват учени от университета Лафборо във Англия. Проучването им траяло близо 7 години и в него взели участие 6677 души съгласно публикацията, оповестена в Journals of Gerontology, предава Мениджър Нюз.
Никой от участниците в началото не страдал от деменция, само че в годините на проучването с такава диагноза се сдобили 220 пациенти.

Учените сравнили данни на тези, които развили заболяването, и останали, които запазили разсъдъка си недокоснат. И по този начин разкрили, че обществените връзки въздействат на риска от пораждане на заболавянето.

А едно от откритията гласи, че е значимо качеството, а не количеството на приятелите.

" Около вас може ида има огромно количество разнообразни хора, само че единствено околните връзки са способни да понижат риска от развиване на деменция... Той не е обвързван с броя на приятелите ", разяснява проф. Ив Хогеруърст.

И това е забавно: Тези 6 китайски техники стопират главоболието за минути - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

По думите й околните другари играят ролята на буфер против напрежението, който въздействам разрушително на здравето.

Деветте фактора за развиване на деменция:
Загубата на слух на междинна възраст покачва риска с 9%
Липсата на приблизително обучение – с 8%
Пушенето – с 5%
Липсата на навременно лечени при меланхолия – с 4%
Недостатъчната физическа интензивност – с 3%
Социалната изолираност – с 2%
Високото кръвно налягане – с 2%
Затлъстяването – с 1%
Диабет от втори вид – с 1%

Според учените въздействието на тези фактори в друга степен зависи от всеки обособен човек, носят единствено 35% от риска. Останалите 65% към този момент са отвън човешкия надзор.

Данните сочат, че риска от насърчаване на деменция у самотните хора е двойно по-висок, в сравнение с при хората със фамилии.

Според доктор Дъг Браун, шеф на проучването " Общества за битка с заболяването на Алцхаймер “, става дума за близо 1 спомагателен случай на деменция на всеки 100 души, които нямат сватбен сътрудник.

Тъй като проучването продължава и момента, още е рано да се твърди кое е повода за това и кое следствието.

Известно е, че слабоумието поразява мозъка десетки години, преди заболяването да може да бъде диагностицирана, и не е изключено в ранните стадии тези промени да се отразяват на способността за другарство.

Във всеки случай самотата е най-сериозни проблем при деменцията, споделя доктор Браун.

" Ако хората, които страдат от заболяването, не получават поддръжка, деменцията може да ги докара до цялостна изолираност “, разяснява той.

" Важно е хората с деменция да поддържат значими обществени връзки и да запазят нормалния си метод на живот “, акцентира той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР